Амла, позната и као индијски огрозд (Emblica officinalis), бобица je пореклом из Индије и Југоисточне Азије. Позната је по многим корисним својствима за здравље, међу којима ћемо истаћи неке од њених најзначајнијих дејстава. У aјурведској (древној индијској) медицини се користи хиљадама година.
1) Смањује холестерол и триглицериде
Показало се да амла смањује укупни холестерол (посебно „лоши“ LDL холестерол), подиже „добри“ HDL холестерол и смањује триглицериде у крви, чиме посредно смањује шансу од срчаног удара.
Нормално се холестерол уноси путем хране или се ствара у јетри. Холестерол је потребан нашим ћелијама за нормално функционисање и због тога се холестерол у облику LDL холестерола преноси из јетре до других ткива и ћелија. Проблем настаје када га је превише и таложи се у крвним судовима доводећи до зачепљења. На тај начин нека ткива (рецимо срце) добијају мање крви или уопште не добијају зависно од степена зачепљења.
HDL холестерол су честице које сакупљају холестерол у периферним ткивима и враћају га назад у јетру и на тај начин „чисте“ наше крвне судове због чега се он назива добрим.
Статини су лекови који се користе за снижавање холестерола у крви. Велики број људи користи један од ових лекова. Они су, генерално, веома добри и сигурни, али понекад доводе до проблема са јетром или мишићима; међутим, свакако је корист много већа него ризик од нежељених дејстава.
Студије су показале да амла има нешто слабије дејство од статина, међутим она има јако мало или уопште нема нежељених дејстава што јој даје велику предност. Узимајући само пола чајне кашике амле дневно, ниво холестерола пада за 35-40% током 3 недеље.
2) Веома моћан антиоксидант
Сматра се да је амла тренутно најбољи антиоксидант међу познатим супстанцама, јер има дупло више антиоксиданаса од куркуме, 50 пута више од боровница и 100 пута више од разних врста воћа.
Антиоксиданси су молекули који се боре против слободних радикала у нашем организму. Слободни радикали су молекули који могу да оштете наше ћелије и повезани су са разним обољењима међу којима је и рак. Уношењем антиоксиданаса, ми спречавамо оштећење ћелија и тако смањујемо шансу од појаве рака.
3) Дијабетес мелитус
Знамо да је дијабетес мелитус (шећерна болест) стање када имамо повишен ниво глукозе (шећера) у крви. Постоји неколико врста дијабетеса; међутим, у сваком од њих имамо превише глукозе у крви, јер она не може да уђе у наше ћелије.
Амла омогућава тај улазак глукозе у ћелије и тако смањује ниво глукозе у крви, што је и циљ сваке терапије. И даље није потпуно познато како амла делује, али је примећено да то ради веома ефикасно. Показало се ¾ кафене кашике обарају шећер ефикасније него као један од лекова који се користи у терапији дијабетеса мелитуса тип 2 који се назива глибурид.
Како користити амлу

Најбоље је користити амлу у праху. То су осушене бобице које су накнадно самлевене у прах. Можете почети са пола чајне кашике дневно или једна цела кашика било када у току дана. Можете без бриге користити чак и целу супену кашику или више пута током дана.
Најједноставнији начин узимања јесте да се раствори у чаши воде. Међутим, може се додавати разним јелима као зачин или као додатак чајевима (рецимо, зелени чај или цвет хибискуса) или када правите свој смути (smoothie). Испробавајте уз разна јела сходно свом укусу.
Колико год звучала невероватна ова биљка, истинито је, а чак може да се набави и у Србији на више различитих места као што су продавнице здраве хране.
Аутор: Огњен Крчмар, студент медицине
Насловна фотографија: Pigeon Week